Traduix Vertaalbureau broodkruimelnavigatie Traduix Vertaalbureau | Antwerpen » Onze mediatheek » Taaltips » Taaltip van de maand: april 2012

Taaltips

Citaat van de maand Citaat van de maand

“Elke poging die mislukt, brengt u een stap dichter bij het geluk.”

» wiens citaat is dit?

Moeilijk woord van de maand Moeilijk woord van de maand

forens

» wat betekent dit moeilijk woord?

Spreekwoord van de maand Spreekwoord van de maand

Een ezel gaat niet uit zijn tred

» achterhaal de betekenis

Taaltip van de maand Taaltip van de maand

Facebookpagina of Facebook-pagina?

» bekijk de taaltip

Volg Traduix Vertaalbureau Volg Traduix Vertaalbureau

Bekijk onze foto's op Instagram Volg ons nu op Facebook Volg onze tweets op Twitter Bekijk ons businessprofiel op LinkedIn Geef ons een +1 op Google+ Bekijk onze filmpjes op YouTube

» meer sociale media

Taaltip van de maand: april 2012

giraffehals of giraffenhals?

Antwoord

Correct is giraffenhals.

Verklaring

Het woord giraffenhals is een samenstelling van de zelfstandige naamwoorden giraf en hals. Tussen de delen van de samenstelling horen we een tussenklank /e/. In samenstellingen met als linkerdeel een zelfstandig naamwoord schrijven we de tussenklank /e/ soms als een -e- en soms als -en-. We schrijven -en- als het linkerdeel een zelfstandig naamwoord is met een meervoud op -en, maar niet op -es. Voorbeelden zijn: perensap, spinnenweb, linzensoep, ravenzwart. We schrijven -e- in andere gevallen: groenteafval, aspergesoep, pikkedonker, rodekool, wiegelied.

In het geval van giraffenhals lijken er op het eerst gezicht twee spellingen mogelijk. Er zijn namelijk twee mogelijke linkerdelen: giraf of de vormvariant giraffe. Giraf heeft een meervoud op -en, maar niet op -es. We moeten in dat geval giraffenhals schrijven. Giraffe heeft alleen een meervoud op -es. We zouden dan giraffehals moeten schrijven. Toch is alleen giraffenhals correct. Als het linkerdeel zowel een korte als een lange vorm heeft, kiezen we in een samenstelling voor het meest gebruikelijke woord. In dit geval is dat giraf. Vergelijkebare voorbeelden zijn bladzij | bladzijde | bladzijdelang en eind | einde | eindejaar.

Een bijzonderheid: het Witte Boekje (2006) keurt zowel giraffehals als giraffenhals goed. Alleen giraffenhals is officieel.

Bron: Taaladvies.net

taaltips taaltips

Deze info gebruiken?

Wenst u deze informatie te gebruiken op uw eigen webpagina? Geen enkel probleem! U mag deze informatie gratis gebruiken. Het enige dat wij u vragen, is om een link te plaatsen naar onze website op de webpagina waar u de informatie gevonden heeft.

De link ziet er uit als volgt:

Bron: giraffehals of giraffenhals van Traduix Vertaalbureau

De HTML-code om deze link in uw broncode te plaatsen, is:

U kunt deze code simpelweg selecteren, kopiëren en plakken in uw broncode.