Traduix Vertaalbureau broodkruimelnavigatie Traduix Vertaalbureau | Antwerpen » Onze mediatheek » Taaltips » Taaltip van de maand: april 2013

Taaltips

Citaat van de maand Citaat van de maand

“Elke poging die mislukt, brengt u een stap dichter bij het geluk.”

» wiens citaat is dit?

Moeilijk woord van de maand Moeilijk woord van de maand

forens

» wat betekent dit moeilijk woord?

Spreekwoord van de maand Spreekwoord van de maand

Een ezel gaat niet uit zijn tred

» achterhaal de betekenis

Taaltip van de maand Taaltip van de maand

Facebookpagina of Facebook-pagina?

» bekijk de taaltip

Volg Traduix Vertaalbureau Volg Traduix Vertaalbureau

Bekijk onze foto's op Instagram Volg ons nu op Facebook Volg onze tweets op Twitter Bekijk ons businessprofiel op LinkedIn Geef ons een +1 op Google+ Bekijk onze filmpjes op YouTube

» meer sociale media

Taaltip van de maand: april 2013

dertig procent is of dertig procent zijn?

Antwoord

Correct is: dertig procent is.

Toelichting

Het zelfstandig naamwoord procent duidt een rekeneenheid aan. Men kan dit vergelijken met andere eenheden zoals liter, kilo en dozijn. Na een geheel getal blijven die woorden in de enkelvoudsvorm staan, hoewel ze naar de betekenis toch meervoudig zijn. Als zulke woorden in een zin onderwerp zijn, worden ze gecombineerd met een persoonsvorm in het enkelvoud. Een aantal voorbeelden:

Als procent gevolgd wordt door een van-nabepaling, kan de persoonsvorm volgens sommige naslagwerken ook in het meervoud staan. Het hangt er dan van af welk zelfstandig naamwoord u als kern van het onderwerp opvat. Als u in dertig procent van de deelnemers het woord deelnemers als kern beschouwt, is de persoonsvorm meervoudig: Dertig procent van de deelnemers zijn mannen. Maar niet iedereen is het eens over die meervoudsvorm. Bij twijfel is het dus aangeraden om steeds de enkelvoudsvorm te gebruiken, aangezien deze vorm steeds correct is. Enkele voorbeelden:

taaltips taaltips

Deze info gebruiken?

Wenst u deze informatie te gebruiken op uw eigen webpagina? Geen enkel probleem! U mag deze informatie gratis gebruiken. Het enige dat wij u vragen, is om een link te plaatsen naar onze website op de webpagina waar u de informatie gevonden heeft.

De link ziet er uit als volgt:

Bron: dertig procent is of dertig procent zijn van Traduix Vertaalbureau

De HTML-code om deze link in uw broncode te plaatsen, is:

U kunt deze code simpelweg selecteren, kopiëren en plakken in uw broncode.