Traduix Vertaalbureau broodkruimelnavigatie Traduix Vertaalbureau | Antwerpen » Onze mediatheek » Taaltips » Taaltip van de maand: juli 2013

Taaltips

Citaat van de maand Citaat van de maand

“Elke poging die mislukt, brengt u een stap dichter bij het geluk.”

» wiens citaat is dit?

Moeilijk woord van de maand Moeilijk woord van de maand

forens

» wat betekent dit moeilijk woord?

Spreekwoord van de maand Spreekwoord van de maand

Een ezel gaat niet uit zijn tred

» achterhaal de betekenis

Taaltip van de maand Taaltip van de maand

Facebookpagina of Facebook-pagina?

» bekijk de taaltip

Volg Traduix Vertaalbureau Volg Traduix Vertaalbureau

Bekijk onze foto's op Instagram Volg ons nu op Facebook Volg onze tweets op Twitter Bekijk ons businessprofiel op LinkedIn Geef ons een +1 op Google+ Bekijk onze filmpjes op YouTube

» meer sociale media

Taaltip van de maand: juli 2013

Standaardnederlands of standaard-Nederlands?

Antwoord

De term Standaardnederlands, aaneengeschreven en met hoofdletter, is de enige correcte vorm. Deze variant van het Nederlands werd vroeger Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) genoemd.

Toelichting

In het algemeen worden benamingen van talen steeds met een hoofdletter geschreven: Frans, Antwerps, Japans. Namen van talen die een afleiding zijn van een aardrijkskundige naam, krijgen eventuele spaties of streepjes mee, zoals West-Vlaams (van West-Vlaanderen). Ook combinaties van taalnamen en aardrijkskundige namen krijgen een streepje mee: Belgisch-Frans.

Samenstellingen met de elementen Oer-, Standaard-, Middel-, Oud-, Nieuw-, Hoog-, Neder-, Neo- en Laat- krijgen geen streepje. In dergelijk geval wordt de taalnaam in één woord geschreven. Het is dus Middelnederlands, Oudnederlands, Hoogduits, Verkavelingsvlaams. Wordt de taalnaam in kwestie zelf al geschreven met een streepje, zoals West-Vlaams, dan krijgt deze naam in combinatie met de hierboven vermelde elementen ook een streepje: Oud-West-Vlaams.

taaltips taaltips

Deze info gebruiken?

Wenst u deze informatie te gebruiken op uw eigen webpagina? Geen enkel probleem! U mag deze informatie gratis gebruiken. Het enige dat wij u vragen, is om een link te plaatsen naar onze website op de webpagina waar u de informatie gevonden heeft.

De link ziet er uit als volgt:

Bron: Standaardnederlands of standaard-Nederlands van Traduix Vertaalbureau

De HTML-code om deze link in uw broncode te plaatsen, is:

U kunt deze code simpelweg selecteren, kopiëren en plakken in uw broncode.