Wat is Pinksteren?Enkele weetjes op een rijtje!

  1. Traduix | Vertaalbureau Antwerpen
  2.   >   Blog
  3.   >   Wat is Pinksteren? Enkele weetjes op een rijtje!
Kim Bogaerts

23 mei 2021 - Kim Bogaerts

Mei is een absolute topper qua officiële feestdagen. Er is de Dag van de Arbeid, Hemelvaartsdag en Pinksteren. Maar wat is Pinksteren nu eigenlijk? Het is niet zomaar een dag dat jij kan uitslapen en niet hoeft te gaan werken. Lees mee en ontdek waar Pinksteren echt om draait.

De etymologie achter de feestdag

Het woord 'Pinksteren' is van Griekse oorsprong. 'Pentèkostè' betekent namelijk vijftig. Pinksteren wordt dan ook op de vijftigste dag na Pasen - of zeven weken erna - gevierd. Je weet ongetwijfeld dat zeven een heilig getal is in het christendom. 7 x 7 is dus best symbolisch!

En wat dan met Sinksen? Die oorsprong is terug te linken aan het Latijnse woord voor Pinksteren 'quinquagesima'. In het Middelnederlands werd daar 'cinxen' van gemaakt.

Maar wat is de echte oorsprong van Pinksteren? Er is wat onduidelijkheid, maar er wordt gezegd dat Pinksteren een afgeleide is van het joodse Wekenfeest of Sjavoeot. Op die bijzondere dag vierden de joden het binnenhalen van de oogst, of beter gezegd het scoren van de eerste gelovigen. De christenen vierden dit ook. Hierover later meer.

De reden dat hier een sterk verband tussen wordt gezien, is dat het Wekenfeest vijftig dagen na Pesach, de joodse variant van Pasen, werd gevierd.

De Heilige Geest als spilfiguur

Wat wordt er gevierd met Pinksteren?

Wat is Pinksteren? Enkele weetjes op een rijtje!

We weten dat na Jezus' dood aan het kruis op Goede Vrijdag hij met Pasen weer verrezen is. Vanaf Pasen tot veertig dagen erna konden de leerlingen van Jezus op de steun van zijn aanwezigheid rekenen. Veertig dagen na Pasen, met Hemelvaart dus, is hij opgevaren naar God.

Pinksteren valt tien dagen na Hemelvaart en draait rond de uitstorting van de Heilige Geest, die ook het begin van de christelijke kerk symboliseert. Wat gebeurde er op die dag? In een huis in Jeruzalem zaten de apostelen en enkele gelovigen - welja, het was een samenkomst van zo'n honderdtwintig aanwezigen in totaal - te bidden voor de komst van de Heilige Geest.

Tijdens het pinksterfeest daalde de Heilige Geest neer uit de hemel op de apostelen en de andere aanwezige gelovigen die zich hadden verschanst in dat huis. Dat moet nogal een spektakel geweest zijn, toch?

Tongen van vuur

Volgens de Bijbel was hetgeen dat hierop volgde een menigte die in tongentaal sprak. Vervuld met de Heilige Geest, begonnen ze allen in vreemde talen het evangelie luid te profeteren:

"Plotseling kwam er uit de hemel een geluid dat leek op een enorme windvlaag en het vulde het hele huis, waar zij zaten. Op hun hoofden vertoonden zich tongen als van vuur, die zich verdeelden, en het zette zich op ieder van hen. Zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen in vreemde talen te spreken, zoals de Geest het hen gaf uit te spreken."
Handelingen 1:13 en 2:1

Het begin van de christelijke kerk

Deze gebeurtenis liet zo'n diepe indruk na dat er die dag wel drieduizend mensen ervoor kozen om zich te laten dopen. Zo ontstond de eerste christelijke gemeente. Je kan dus best stellen dat deze dag het begin van de christelijke kerk markeerde. Met andere woorden, besluiteloosheid maakte vanaf Pinksteren plaats voor standvastigheid en overtuiging.

Mis geen enkel artikel, abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!

* verplichte velden
/

Pinksteren in Antwerpen

Aangezien Traduix een Antwerps vertaalbureau is, vinden we het dan ook extra bijzonder dé Antwerpse jaarlijkse kermis uit te lichten. Jawel, de Sinksenfoor die vanaf Pinksteren vijf weken doorlopend staat opgesteld!

Met ruim honderdvijftig attracties en kraampjes behoort de Antwerpse Sinksenfoor tot een van de grootste van België. Sinds de 13de eeuw vindt deze al plaats rond Pinksteren. De laatste jaren, sinds 2015, staat de Sinksenfoor op Spoor Oost.

Hebben we wat duidelijkheid kunnen scheppen rond Pinksteren? Dat is fijn! Neem gerust een kijkje op onze blogpagina om andere populaire topics uitgelicht te zien.

Delen maar!

Sprak dit artikel je aan? Laat je dan gewoon gaan! Deel door gebruik te maken van onderstaande knoppen!

Andere blogartikels

Nieuwe grammaticaregels:

wat houdt de recente versoepeling in?

Nieuwe grammaticaregels: wat houdt de recente versoepeling in?

Benieuwd naar de recente versoepeling van de grammaticale regels? We vertellen je er alles over in dit blogartikel!

23 juni 2021 - Kim Bogaerts

Kim BogaertsLees verder >

Je kind tweetalig opvoeden:

hoe doe je dat?

Je kind tweetalig opvoeden: hoe doe je dat?

Je kind tweetalig opvoeden: hoe doe je dat? We geven je graag enkele methodes mee die je kunnen helpen om je kind een tweetalige opvoeding te geven.

29 september 2018 - Kim Bogaerts

Kim BogaertsLees verder >
Alle blogartikels