De Belgische nationale feestdag:wat vieren we eigenlijk?

  1. Traduix | Vertaalbureau Antwerpen
  2.   >   Blog
  3.   >   De Belgische nationale feestdag: wat vieren we eigenlijk?
Kim Bogaerts

21 juli 2021 - Kim Bogaerts

21 juli is in België een erg bijzondere dag. Zoals de Fransen hun quatorze juillet hebben en de Amerikanen feestvieren op de fourth of July, viert ons land op 21 juli de Belgische nationale feestdag. Maar weet jij ook waarom onze nationale feestdag valt op die exacte dag? Dat lees je in onderstaand artikel!

Wat er voorafging aan de Belgische nationale feestdag

Je zou kunnen denken dat net zoals bij de Amerikanen het hier gaat om een onafhankelijkheidsdag, maar de reden waarom we de Belgische nationale feestdag op 21 juli vieren, ligt ergens anders.

Het begint allemaal in 1815 wanneer koning Willem I Nederland en België samenvoegde onder de naam 'Koninkrijk der Nederlanden'. De reden hiervoor was simpel: een stevige barrière vormen tegen Frankrijk, dat na twintig jaar meedogenloze veroveringspolitiek eindelijk kon worden ingetoomd.

In 1830 vond de Belgische Revolutie plaats. De aanleiding hiervoor was een uit Italië overgewaaid toneelstuk: 'De Stomme van Portici'. Deze opera ging over een opstand in Italië en maakte heel wat emoties los ten opzichte van Willem I. Pittig detail: dit theaterstuk werd in augustus 1830 opgevoerd in de Muntschouwburg ter ere van de verjaardag van Willem I en was de kers op de taart van drie dagen durende festiviteiten. Dat ging even anders dan verwacht!

Dat ongenoegen vloeide hoofdzakelijk voort uit het taalverschil tussen noord en zuid, maar ook het verschil in geloof - katholiek versus protestants - zorgde voor aardig wat wrijvingen.

In september 1830 vonden er heel wat gevechten plaats die uiteindelijk tot gevolg hadden dat het Nederlandse regeringsleger uit Brussel werd verjaagd.

Vroegere data van de Belgische nationale feestdag

Aanvankelijk besloot het Nationaal Congres in juli 1831 de Belgische onafhankelijkheid te vieren op de verjaardag van de gevechten in september 1831 en dit gedurende drie dagen. Maar dat begint in 1880 toch een beetje wrang aan te voelen. De reden? De banden met Nederland waren ondertussen hersteld, dus leek het fout om de Belgische nationale feestdag te vieren ter herdenking van die gevechten.

De drie dagen durende festiviteiten werden dan ook bij wet verplaatst naar de derde zondag van augustus en de twee daaropvolgende dagen.

Deze waren echter niet zo geslaagd en het succes bleef dan ook achterwege. Daarom werd in 1890 de datum vastgelegd op 21 juli, de verjaardag van de eedaflegging van de eerste Belgische koning, Leopold I.

Mis geen enkel artikel, abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!

* verplichte velden
/

21 juli 1831: het begin van een traditie

Na de Belgische Revolutie in 1830, die leidde tot de Belgische onafhankelijkheid, werd door het Nationaal Congres besloten van België een koninkrijk te maken. Datzelfde Nationaal Congres verkoos op 4 juni 1831 Leopold van Saksen-Coburg-Gotha tot eerste Koning der Belgen.

Op 21 juli 1831 legde Leopold I op het Koningsplein in Brussel de eed af als eerste koning van België.

Toch duurde het, zoals je hierboven kunt lezen, tot 1890 voor deze datum werd bestempeld als Belgische nationale feestdag.

De Belgische nationale feestdag: hoe wordt dat gevierd?

Mijn vader werd eind jaren 50 geboren op onze Belgische nationale feestdag. Zijn mama had hem wijsgemaakt dat alle Belgische vlaggen speciaal voor hem werden uitgehangen. Lief, toch?

Nieuwsgierig naar wat er georganiseerd wordt op 21 juli?

De Belgische nationale feestdag

Door de coronacrisis in 2020 en 2021 konden het vuurwerk en het defilé helaas niet doorgaan.

Persoonlijk vind ik het heel charmant om al die vlaggen in onze nationale driekleur te zien op 21 juli. Een beetje liefde voor het vaderland is wat ik soms mis bij landgenoten. Toen ik door Denemarken reisde, was het eerste dat me opviel al die Deense vlaggen in het straatbeeld. En toen was het zelfs geen nationale feestdag.

Onze regering durft af en toe uiteen te vallen en onze belastingen swingen de pan uit ten opzichte van andere EU-landen, maar hebben we het hier zo slecht? Nee hoor, zonder overdreven nationalistisch te zijn, durf ik best toe te geven dat ik trots ben om Belg te zijn.

Wil je meer lezen over de geschiedenis van België? Hier werden uiteraard heel wat interessante boeken over geschreven. Meer leuke feiten en weetjes? Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en kom als eerste alle nieuwtjes te weten!

Delen maar!

Sprak dit artikel je aan? Laat je dan gewoon gaan! Deel door gebruik te maken van onderstaande knoppen!

Andere blogartikels

Nieuwe grammaticaregels:

wat houdt de recente versoepeling in?

Nieuwe grammaticaregels: wat houdt de recente versoepeling in?

Benieuwd naar de recente versoepeling van de grammaticale regels? We vertellen je er alles over in dit blogartikel!

23 juni 2021 - Kim Bogaerts

Kim BogaertsLees verder >

Je kind tweetalig opvoeden:

hoe doe je dat?

Je kind tweetalig opvoeden: hoe doe je dat?

Je kind tweetalig opvoeden: hoe doe je dat? We geven je graag enkele methodes mee die je kunnen helpen om je kind een tweetalige opvoeding te geven.

29 september 2018 - Kim Bogaerts

Kim BogaertsLees verder >
Alle blogartikels