Día de la Hispanidad:een feestdag ter ere van de hispaniteit

  1. Traduix | Vertaalbureau Antwerpen
  2.   >   Blog
  3.   >   Día de la Hispanidad: een feestdag ter ere van de hispaniteit
Lente Wustenberghs

12 oktober 2021 - Lente Wustenberghs

Op 12 oktober vieren 27 Spaanstalige landen verspreid over de vijf continenten jaarlijks de Día de la Hispanidad, ofwel de Dag van de Hispaniteit. Een dag die in het teken staat van de gedeelde historische en culturele band tussen Spanje, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Maar staat de Día de la Hispanidad in elk Spaanstalig land wel bekend onder dezelfde naam, en belangrijker, wordt deze feestdag wel overal even positief gevierd? Roep de Columbus in jou op en ontdek het in dit blogartikel!

¡Y viva España!

Vele Spanjaarden herdenken op de Dag van de Hispaniteit het Spaanse imperium dat ontstond na de ontdekking van de Nieuwe Wereld, ofwel Amerika, door Christoffel Columbus op 12 oktober 1492. Het is dankzij Cristóbal Colón dat Spanje in die tijd een van de machtigste landen ter wereld werd. ¡Olé!

Oorspronkelijk vierden de Spanjaarden de Día de la Hispanidad niet onder deze naam. Het was tot in 1918 dat deze feestdag werd gevierd onder de naam Día de la Raza, de Dag van het Ras. Pas vanaf 1958 werd besloten dat de feestdag voortaan Día de la Hispanidad zou heten.

Fun fact: in 1987 werd 12 oktober ook uitgeroepen tot de Spaanse nationale feestdag.

Wie op 12 oktober in Spanje vertoeft, moet zeker het bruisende Madrid bezoeken. Zo voert de Spaanse acrobatische luchtmacht, de Patrulla Águila, een spectaculaire show uit en vindt er een militair defilé plaats waarbij de Spaanse vlag, aka de rojigualda, wordt gehesen. Na deze formele activiteiten is het tijd om een beetje cultuur (of een lekkere paellageur) op te snuiven. Wie rood draagt, kan beter geen corridas de toros of stierengevechten bijwonen, maar kan zich gelukkig wel verschuilen in tal van Spaanse musea die voor de gelegenheid gratis toegankelijk zijn voor het publiek.

De rojigualda, zo wordt de Spaanse vlag ook genoemd

Dag van de Hispaniteit in de rest van de wereld

The U.S. Columbus Day

Net zoals in Spanje is de Dag van de Hispaniteit in de Verenigde Staten een positieve feestdag waarop de ontdekking van Amerika al sinds 1792 wordt gevierd. Maar natuurlijk moeten de Noord-Amerikanen weer speciaal doen: traditioneel wordt de feestdag jaarlijks op de tweede maandag van oktober gevierd en dus niet op 12 oktober. In 2021 valt Columbus Day dus op … 11 oktober. Bovendien staat de tweede maandag van oktober in de VS ook bekend als de Indigenous Peoples' Day, waarop sinds 1989 regionaal en lokaal de cultuur en de geschiedenis van de Native Americans worden herdacht.

Latinoamérica

In Latijns-Amerika ligt het accent van de Día de la Hispanidad niet zozeer op de ontdekking van Amerika, maar wel op het ontstaan van een nieuw ras door de interactie tussen de Europeanen en de inheemse bevolking. En dat werd niet overal even positief ontvangen.

In Venezuela en Nicaragua staat de Dag van de Hispaniteit bekend als de Día de la Resistencia Indígena. Deze Dag van het Inheems Verzet is als het ware een tegenhanger van Columbusdag. Het is een dag waarop het bloedvergieten van de inheemse bevolking door de Spaanse kolonisten namelijk wordt herdacht. Ook in Chili vieren de Mapuche-indianen de Dag van het Inheems Verzet, hoewel de feestdag er officieel Día de la Raza heet.

Toch wordt de Día de la Hispanidad positief gevierd in andere Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Argentinië, Colombia, Costa Rica en Peru. Daar ligt de nadruk vooral op de ontmoeting tussen Europa en Amerika, de historische en culturele band tussen Latijns-Amerika en Spanje en de interculturele diversiteit en dialoog.

Mis geen enkel artikel, abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!

* verplichte velden
/

Wist je dat …

Heb jij een Spaanse vertaling of tolk nodig? Twijfel niet langer en doe een beroep op Traduix! Wij verzorgen kwaliteitsvolle vertalingen en tolkopdrachten van Nederlands naar Spaans en vice versa uit verschillende vakgebieden. Dien gratis en vrijblijvend een offerteaanvraag in en ontvang spoedig een gepaste offerte. ¡Hasta luego!

Delen maar!

Sprak dit artikel je aan? Laat je dan gewoon gaan! Deel door gebruik te maken van onderstaande knoppen!

Andere blogartikels

De Engelse ziekte:

lijd jij er ook aan?

De Engelse ziekte: lijd jij er ook aan?

Weet jij wat de Engelse ziekte is en herken jij de symptomen? We leggen je het allemaal haarfijn uit!

5 juli 2021 - Carlo Peleman

Carlo PelemanLees verder >

Nieuwe grammaticaregels:

wat houdt de recente versoepeling in?

Nieuwe grammaticaregels: wat houdt de recente versoepeling in?

Benieuwd naar de recente versoepeling van de grammaticale regels? We vertellen je er alles over in dit blogartikel!

23 juni 2021 - Kim Bogaerts

Kim BogaertsLees verder >
Alle blogartikels