Il Pozzo di San Patrizio:een unieke bezienswaardigheid in Orvieto

  1. Traduix | Vertaalbureau Antwerpen
  2.   >   Blog
  3.   >   Il Pozzo di San Patrizio: een unieke bezienswaardigheid in Orvieto
Lente Wustenberghs

30 juli 2021 - Lente Wustenberghs

Umbrië wordt wel eens het groene hart van Italië genoemd vanwege zijn eindeloze valleien en uitgestrekte wijn- en olijfgaarden. Een stad in deze provincie waar je kan genieten van dit groene uitzicht en tegelijk lekker kan 'wijnen, wijnen, wijnen' (zoals ze bij Château Meiland zouden zeggen) met een glaasje Orvieto DOC in de hand is het pittoreske Orvieto.

Deze stad is gebouwd op een tufstenen plateau en dateert uit de Etruskische tijd (ca. 800 v.C. - 100 v.C.). Orvieto kent tal van bijzondere bezienswaardigheden die keer op keer een ongekende indruk nalaten op de toeschouwer.

In deze blogpost lees je alvast meer over een eerste trekpleister die je ongetwijfeld doet duizelen, namelijk il Pozzo di San Patrizio, ofwel de waterput van Sint Patricius.

L'origine del Pozzo

Het begon allemaal met de plundering van Rome in 1527 door keizer Karel V. De toenmalige paus, d.i. paus Clemens VII, koos het hazenpad richting Orvieto. Uit angst dat zijn nieuwe toevluchtsoord ook zou worden aangevallen en hij daardoor met een watertekort te kampen zou hebben, gaf hij de architect Antonio da Sangallo de Jongere de opdracht om een waterput te bouwen.

Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde … ezel

De Pozzo di San Patrizio is maar liefst 62 meter diep, 13 meter breed en heeft 72 boogvensters die natuurlijk licht doorlaten. De put is uitgerust met twee wenteltrappen met elks, jawel, 148 (!) treden. Elke trap heeft een eigen toegang, wat ervoor zorgde dat de ezels die naar beneden gingen om water te halen de waterdragende ezels die terug naar boven gingen nooit zouden kruisen en ze dus niet tegen elkaar zouden botsen.

Geen nood: toen mij voor de eerste keer over deze constructie werd verteld, begreep ik er ook niet veel van. Ik brak me het hoofd over hoe zo'n trap mogelijk was en hoe het er dan uitzag. En nee, ik begreep het nog altijd niet toen ik de waterput met mijn eigen ogen zag. Het kwartje viel pas, *plons* – doe maar een wens –, toen ik de trappen zelf neerdaalde en met veel gehijg en gezweet weer opklom. In feite doen de wenteltrappen denken aan DNA met dubbele helices of spiralen. Wel grappig als je bedenkt dat DNA pas drie eeuwen later werd ontdekt!

Mis geen enkel artikel, abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!

* verplichte velden
/

Via bordeeltrappen naar het vagevuur

Twee wenteltrappen die elkaar niet kruisen? Een ingenieus stukje architectuur als je het mij vraagt! Helaas kan da Sangallo de Jongere niet met alle eer strijken als het op deze constructie aankomt. De architect inspireerde zich hiervoor namelijk op een oud-Romeins bordeel met soortgelijke trappen waar de in- en uitgaande bezoekers elkaar niet hoefden te confronteren. Zo konden ze zonder rode wangen, maar wel met rode oortjes, terugkeren naar het normale, minder spannende leven.

Onderaan de waterput maakt een bruggetje de overgang van de ene trap naar de andere, zodat je elke trap kan trotseren. Je vindt er waarschijnlijk ook een ontelbare hoeveelheid aan geluksmunten. Van geld in het water gooien gesproken!

Il Pozzo di San Patrizio: een unieke bezienswaardigheid in Orvieto

Vroeger dachten de inwoners van Orvieto dat de waterput bodemloos was en recht naar het vagevuur leidde. Ironisch, vind je ook niet? De naam van de waterput is dan ook afgeleid van Sint Patricius' legende die vertelt dat God hem het vagevuur zou hebben getoond om de heidense Ieren ervan te overtuigen christen te worden.

De Pozzo di San Patrizio is met andere woorden zeker en vast een must-visit voor al wie naar Orvieto reist. Maar bij nader inzien misschien geen goed idee voor mensen die snel duizelig worden of claustrofobisch zijn …

Ben je na het lezen van deze blogpost bezig met een reis te plannen naar Orvieto en heb je een Italiaans artikel gevonden dat je interessant lijkt, maar waar je niente van begrijpt? Bij Traduix ben je aan het juiste adres voor elke vertaling! Ons vertaalbureau Italiaans zorgt voor kwaliteitsvolle vertalingen, zodat jij zonder mal di testa (lees hoofdpijn) een onvergetelijke trip kunt plannen.

Delen maar!

Sprak dit artikel je aan? Laat je dan gewoon gaan! Deel door gebruik te maken van onderstaande knoppen!

Andere blogartikels

De Engelse ziekte:

lijd jij er ook aan?

De Engelse ziekte: lijd jij er ook aan?

Weet jij wat de Engelse ziekte is en herken jij de symptomen? We leggen je het allemaal haarfijn uit!

5 juli 2021 - Carlo Peleman

Carlo PelemanLees verder >

Nieuwe grammaticaregels:

wat houdt de recente versoepeling in?

Nieuwe grammaticaregels: wat houdt de recente versoepeling in?

Benieuwd naar de recente versoepeling van de grammaticale regels? We vertellen je er alles over in dit blogartikel!

23 juni 2021 - Kim Bogaerts

Kim BogaertsLees verder >
Alle blogartikels