Il Duomo di Orvieto:de schitterende kathedraal in Umbrië

  1. Traduix | Vertaalbureau Antwerpen
  2.   >   Blog
  3.   >   Il Duomo di Orvieto: de schitterende kathedraal in Umbrië
Lente Wustenberghs

19 september 2021 - Lente Wustenberghs

In mijn allereerste blogpost had ik het over de Pozzo di San Patrizio, een ingenieuze waterput in het pittoreske Orvieto. Maar dat is niet alles wat dit stadje te bieden heeft. Een andere magnifieke bezienswaardigheid waar je je ogen van uitkijkt, is de Duomo di Orvieto of de kathedraal van Orvieto.

Het gaat om een rooms-katholieke kathedraal die in de 13e eeuw werd gebouwd naar aanleiding van een miraculeus wonder dat zich afspeelde in het naburige stadje Bolsena.

Deze kathedraal is zonder twijfel de indrukwekkendste die ik ooit in mijn leven heb gezien. Ze is gi-gan-tisch, maar dat is niet moeilijk als je maar 1m63 bent… Met de zon op de gouden mozaïeken van de façade is de dom oogverblindend, zowel letterlijk als figuurlijk. Dus zet je zonnebril maar alvast op en kom alles te weten over dit hoog(s)tepunt van Orvieto!

Het wonder van Bolsena

Het wonder van Bolsena is een religieus verhaal dat zich afspeelde in de gelijknamige stad in Centraal-Italië.

Het gerucht doet de ronde dat een Boheemse priester in 1263 tijdens een misviering twijfelde aan de transsubstantiatie, wat in het dagelijkse Nederlands de verandering van het brood en de wijn in het lichaam en het bloed van Christus betekent. Daardoor begon de hostie op miraculeuze wijze te bloeden en bevlekte ze daarmee het maagdelijk witte altaarkleed.

Via mond-tot-mondreclame hoorde paus Urbanus IV (1195-1264) van het wonder en liet hij het bebloede altaarkleed naar Orvieto brengen. Het was paus Nicolaas IV (1227-1292) die er de ideale manier in zag om nog rijker te worden. Daarom liet hij in 1290 in de naburige stad Orvieto een gigantische kathedraal bouwen om dit mirakel te vereeuwigen, en vooral om toeristen te lokken.

Maar net zoals Rome werd de kathedraal ook niet in een dag gebouwd. De constructie van de duomo verliep in het begin namelijk heel erg stroef. Pas drie eeuwen later, meer bepaald in 1600, was de bouw van de dom volledig voltooid.

Wie benieuwd is of dit wonder wel echt is gebeurd, kan het bebloede altaarkleed met zijn eigen ogen gaan inspecteren in de Cappella del Corporale in de dom, tegen betaling weliswaar.

De prachtige kathedraal in Umbrië

Een kathedraal speciaal voor Maria

Officieel heet de dom La cattedrale di Santa Maria Assunta. De duomo werd dan ook gebouwd ter ere van de Heilige Maagd Maria en in het bijzonder gewijd aan Maria-Hemelvaart.

Zo beelden de mozaïeken op de voorgevel verschillende belangrijke passages uit Maria's leven uit. De mozaïek in de wimberg (frontaal of puntgevel) boven de middelste hoofdingang beeldt bijvoorbeeld de hemelvaart van Maria uit. Rond deze wimberg wordt de annunciatie of de geboorte van Jezus bekendgemaakt aan haar ouders, Joachim en Anna. Op het frontaal boven de rechteringang zie je dan weer de geboorte van Maria zelf. Tot slot is de hoogste puntgevel de kroon van de kathedraal. Deze wimberg beeldt de kroning van Maria uit, met daaronder links haar bruiloft en rechts haar opdracht in de tempel.

Een kakofonie met uren kijkplezier

In totaal hebben er zo'n 300 kunstenaars meegewerkt aan de kathedraal. Dat is duidelijk te zien aan de verschillende stijlen waarin de dom is opgetrokken. "Oh nee, een kakofonie van jewelste", hoor ik je al denken, maar nee hoor. Een kakofonie is het zeker niet. Bombastisch? Dat wel.

De meest opvallende eigenschap van de dom is het schrille contrast tussen de sobere romaanse zijgevels en de kleurrijke gotische façade.

Het sobere romaanse schip van de kathedraal volgt een zwart-witpatroon van parallelle horizontale strepen die elkaar afwisselen. Het is echter de gotische façade die de show steelt. Op de rijkelijk versierde voorgevel zijn namelijk verschillende kleurrijke mozaïeken, uiterst gedetailleerde basreliëfs, bronzen beelden en zelfs een magnifiek roosvenster te zien. De mozaïeken op de façade bevatten veel goudtinten die de duomo doen schitteren in de zon. De Piazza del Duomo of het plein van de kathedraal is zonder twijfel de hotspot voor een selfie in the golden hour.

Mis geen enkel artikel, abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!

* verplichte velden
/

Tot slot nog enkele fascinerende weetjes over de Duomo di Orvieto:

Schrijf je net als ik blogs over je vakanties in Italië en wil je je blogs graag beschikbaar maken voor je Italiaanse vrienden, maar non parli italiano? Dan is ons vertaalbureau Italiaans jouw redder in nood! Wij zorgen voor kwaliteitsvolle vertalingen van al jouw teksten!

Delen maar!

Sprak dit artikel je aan? Laat je dan gewoon gaan! Deel door gebruik te maken van onderstaande knoppen!

Andere blogartikels

De Engelse ziekte:

lijd jij er ook aan?

De Engelse ziekte: lijd jij er ook aan?

Weet jij wat de Engelse ziekte is en herken jij de symptomen? We leggen je het allemaal haarfijn uit!

5 juli 2021 - Carlo Peleman

Carlo PelemanLees verder >

Nieuwe grammaticaregels:

wat houdt de recente versoepeling in?

Nieuwe grammaticaregels: wat houdt de recente versoepeling in?

Benieuwd naar de recente versoepeling van de grammaticale regels? We vertellen je er alles over in dit blogartikel!

23 juni 2021 - Kim Bogaerts

Kim BogaertsLees verder >
Alle blogartikels