Wat is Thanksgiving:betekenis, geschiedenis en tradities

  1. Traduix | Vertaalbureau Antwerpen
  2.   >   Blog
  3.   >   Wat is Thanksgiving: betekenis, geschiedenis en tradities
Kim Bogaerts

25 november 2021 - Kim Bogaerts

Gezellig samenzijn met de hele familie, een uitgebreid diner met een niet te missen stukje gevulde kalkoen en natuurlijk ook de obligatoire dankzegging. Thanksgiving is ongetwijfeld een van de meest bekende Amerikaanse feestdagen die tot op heden nog niet naar ons is overgewaaid. Weet jij wat de Amerikanen vieren op Thanksgiving Day? Je leest het in dit artikel!

Wanneer is Thanksgiving?

Op de vierde donderdag van november genieten de Amerikanen van Thanksgiving. Een dag die in het teken staat van heuse familiereünies en een heerlijke feestmaaltijd. Maar ook een dag om even stil te staan bij alles waar je dankbaar voor bent: van de meest alledaagse dingen tot grootse gebeurtenissen.

Thanksgiving: een rijk stukje geschiedenis

In veel Amerikaanse huishoudens zijn ze ondertussen vergeten waaruit Thanksgiving Day is ontstaan.

In 1621 hielden de Pilgrim Fathers een groot feest. De pelgrims hadden namelijk een nederzetting gesticht in Plymouth, Massachusetts, maar hadden te kampen met een mislukte oogst. De indiaanse Wampanoagstam heeft er destijds voor gezorgd dat na de Indian Summer er toch nog geoogst kon worden. Hierop volgde de eerste viering van Thanksgiving Day.

Mis geen enkel artikel, abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!

* verplichte velden
/

De tradities rond Thanksgiving Day

Gevulde kalkoen als culinair pronkstuk

Wat zie je voor je als je het woord Thanksgiving hoort vallen? De kans is groot dat je een ellenlange gedekte feesttafel voor je ziet waar de gevulde kalkoen de grote eyecatcher is. Maar ook andere hartige bijgerechten zoals veenbessensaus, aardappelpuree, zoete aardappel- en pompoengerechten, gravy en nog veel meer zijn echte klassiekers op de Thanksgivingtafel.

De reden dat Amerikanen kalkoen eten op Thanksgiving - ook wel Turkey Day genoemd - is eigenlijk een beetje een mysterie. Sommige historici claimen dat de kolonisten destijds tijdens hun feestmaaltijd met de Wampanoagstam konden genieten van een stukje gevogelte op het menu. Al wisten ze niet zeker over welk type gevogelte het dan ging. Anderen wijten de populariteit van de kalkoen aan het feit dat het een Noord-Amerikaanse vogel is en daardoor deel uitmaakt van Thanksgiving Day.

Hoe dan ook, er is elk jaar wel een kalkoen die een presidentieel pardon of gratie ontvangt. Deze zogenaamde Turkey Pardon wordt elke Thanksgiving Day ingelast, zodat er toch op z'n minst een kalkoen de dans kan ontspringen.

Wat is Thanksgiving: de gevulde kalkoen

Een welverdiend dutje

Dat Thanksgiving Day om heerlijk eten draait, staat buiten kijf. Naast een royale hoofdmaaltijd is er vaak ook een hoop zware afsluiters voorzien, zoals apple, pecan of pumpkin pie. Het is dus zeker niet ongewoon na een overdosis suikers en vetten je even te willen neervlijen in de zetel voor een welverdiende siësta!

Dankzegging

Thanksgiving is ook de dag bij uitstek om in het bijzijn van familie en vrienden na te denken over waar jij dankbaar voor bent. Dat gebeurt doorgaans voor de maaltijd, maar kan ook gedurende de dag even worden gedeeld.

Deze charmante gewoonte is voor de Amerikanen erg belangrijk. Het delen van je favoriete momenten en ervaringen van het afgelopen jaar mag dus absoluut niet ontbreken.

Voedselinzamelingsacties en vrijwilligerswerk

Naast de hele dankzegging worden er voor Thanksgiving ook voedingsmiddelen verzameld, zoals blikvoeding en andere langer houdbare ingrediënten, zodat mensen in nood eveneens kunnen genieten van een warme maaltijd. Giving back is dan ook iets wat in talloze gemeenschappen speelt en vrijwilligerswerk wordt over heel Amerika massaal uitgevoerd.

Black Friday

Ook de dagen na Thanksgiving zijn best wel een groots fenomeen. Dit verschijnsel is overigens wel succesvol overgewaaid naar onze contreien. We hebben het over de dag na Thanksgiving: Black Friday.

Op deze dag zie je taferelen van heuse mensenmassa's voor winkeldeuren, haargetrek en massahysterie. Op Black Friday kan je namelijk de meest spectaculaire deals en kortingen scoren om je alvast voor te bereiden op de naderende feestdagen.

Heb je een vraag over een bepaald cultuur- of taalfenomeen of zou je graag wat meer informatie wensen rond specifieke buitenlandse tradities? Laat het ons weten, we zoeken het graag voor je uit!

Delen maar!

Sprak dit artikel je aan? Laat je dan gewoon gaan! Deel door gebruik te maken van onderstaande knoppen!

Andere blogartikels

Il Duomo di Orvieto:

de schitterende kathedraal in Umbrië

Il Duomo di Orvieto: de schitterende kathedraal in Umbrië

De schitterende en bekende kathedraal in Orvieto is zonder twijfel de Duomo di Orvieto. Ontdek met ons deze Italiaanse bezienswaardigheid in deze blogpost!

19 september 2021 - Lente Wustenberghs

Lente WustenberghsLees verder >

SEO-vertalingen:

optimaliseer je zichtbaarheid

SEO-vertalingen: optimaliseer je zichtbaarheid

Een SEO-vertaling nodig voor je website? Wij leggen je graag even uit op welke aandachtspunten je zeker moet letten en waar een SEO-vertaling aan moet voldoen!

30 augustus 2021 - Kim Bogaerts

Kim BogaertsLees verder >
Alle blogartikels