Giraffehals of giraffenhals? Juist of fout?

  1. Traduix | Vertaalbureau Antwerpen
  2.   >   Mediatheek
  3.   >   Taaltips
  4.   >   Giraffehals of giraffenhals?

Correct is giraffenhals.

Verklaring

Het woord giraffenhals is een samenstelling van de zelfstandige naamwoorden giraf en hals. Tussen de delen van de samenstelling horen we een tussenklank /e/. In samenstellingen met als linkerdeel een zelfstandig naamwoord schrijven we de tussenklank /e/ soms als een -e- en soms als -en-. We schrijven -en- als het linkerdeel een zelfstandig naamwoord is met een meervoud op -en, maar niet op -es. Voorbeelden zijn: perensap, spinnenweb, linzensoep, ravenzwart. We schrijven -e- in andere gevallen: groenteafval, aspergesoep, pikkedonker, rodekool, wiegelied.

In het geval van giraffenhals lijken er op het eerst gezicht twee spellingen mogelijk. Er zijn namelijk twee mogelijke linkerdelen: giraf of de vormvariant giraffe. Giraf heeft een meervoud op -en, maar niet op -es. We moeten in dat geval giraffenhals schrijven. Giraffe heeft alleen een meervoud op -es. We zouden dan giraffehals moeten schrijven. Toch is alleen giraffenhals correct. Als het linkerdeel zowel een korte als een lange vorm heeft, kiezen we in een samenstelling voor het meest gebruikelijke woord. In dit geval is dat giraf. Vergelijkebare voorbeelden zijn bladzij | bladzijde | bladzijdelang en eind | einde | eindejaar.

Een bijzonderheid: het Witte Boekje (2006) keurt zowel giraffehals als giraffenhals goed. Alleen giraffenhals is officieel.

Deze info gebruiken?

Wenst u deze informatie te gebruiken op uw eigen webpagina? Geen enkel probleem! U mag deze informatie gratis gebruiken. Het enige dat wij u vragen, is om een link te plaatsen naar onze website op de webpagina waar u de informatie gevonden heeft.

De link ziet er uit als volgt:

Bron: giraffehals of giraffenhals van Traduix | Vertaalbureau Antwerpen

De HTML-code om deze link in uw broncode te plaatsen, is:

U kunt deze code simpelweg selecteren, kopiëren en plakken in uw broncode.