10 interessante taalweetjeswaarvan je versteld zal staan

  1. Traduix | Vertaalbureau Antwerpen
  2.   >   Blog
  3.   >   10 interessante taalweetjes waarvan je versteld zal staan
Kim Bogaerts

26 september 2021 - Kim Bogaerts

Taal is iets heel bijzonders. Wereldwijd worden er volgens Ethnologue - een soort van universele talencataloog - 7.139 talen gesproken. Niet verwonderlijk dat er over taal ook veel te vertellen valt. Wist jij bijvoorbeeld dat er een taal bestaat met maar drie sprekers? Of dat er een taal bestaat met slechts twaalf letters in het alfabet? In dit blogartikel zetten we enkele leuke taalweetjes voor jou op een rijtje.

Taalweetje #1: tweetaligheid

Tweetalig zijn is een heel mooi voordeel. Veel ouders kiezen er dan ook voor om hun kind(eren) tweetalig op te voeden. Het is immers bewezen dat tweetalige personen meer taalinzicht hebben en dat ze gemakkelijker verbanden leggen. Enig idee van hoeveel mensen er wereldwijd tweetalig zijn? Wel, dat is zowat de helft van de totale wereldbevolking!

Taalweetje #2: het kleinste alfabet

Het Latijnse alfabet, dat wij ook in de Nederlandse taal gebruiken, telt 26 letters. Maar niet elke taal maakt gebruik van hetzelfde alfabet. In het Samoaanse alfabet zijn er bijvoorbeeld vijftien letters, maar de absolute koploper is Rokotas. Deze taal uit Papoea-Nieuw-Guinea heeft met twaalf letters het kleinste alfabet ter wereld.

Taalweetje #3: de meeste gesproken talen in een land

Voor het derde taalweetje houden we even langer halt in Papoea-Nieuw-Guinea. In dit land worden er 841 talen gesproken, waarvan er veertig met uitsterven bedreigd zijn. De kans is dus groot dat als je in Papoea-Nieuw-Guinea woont, je een andere taal spreekt dan je buurman.

Taalweetje #4: het meest vertaalde boek

We zouden natuurlijk geen vertaalbureau zijn als we geen klein vertaalweetje in onze oplijsting zouden integreren. Heb jij enig idee wat het meest vertaalde boek ter wereld is? Wellicht ben je niet erg verrast als we je vertellen dat dat de Bijbel is. Het volledige Heilige Schrift werd vertaald naar 683 talen.

De runner-up is er wel eentje waarvan je versteld zult staan. Op nummer twee staat namelijk het sprookje Pinocchio.

Taalweetje #5: Engels is niet de officiële taal van Amerika

Hoewel Engels de meest gesproken taal is ter wereld en dus wordt beschouwd als universele voertaal, is het Engels geen officiële taal in Amerika. Sterker nog, ondanks het feit dat er in Amerika meer dan 300 talen gesproken worden, hebben ze eigenlijk geen enkele officiële taal.

Vreemd genoeg is het Engels al sinds de kolonisatie in de 17de eeuw sterk aanwezig, maar heeft er niemand ooit de behoefte gehad deze taal als officiële, nationale taal te bestempelen.

Mis geen enkel artikel, abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!

* verplichte velden
/

Taalweetje #6: een taal met maar drie sprekers

Dialecten sterven langzaam maar zeker uit. De Kameroense Busuu-taal is daar jammer genoeg eentje van. In 1986 waren er nog maar acht sprekers van de taal; in 2005 slonk het aantal tot drie.

Taalweetje #7: de snelst gesproken taal

Heb je het gevoel dat Spanjaarden gemiddeld twaalf keer sneller praten dan jij? Er is een taal die daar met kop en schouders bovenuit steekt. Japanners zijn namelijk niet alleen sterk in het schrijven van haiku's. Het Japans is ook de snelst gesproken taal ter wereld!

Taalweetje #8: de tweede grootste Franstalige stad

Op nummer een prijkt uiteraard de Franse hoofdstad Parijs, maar nummer twee moeten we in een ander land zoeken. We moeten zelfs van continent wisselen. De stad waar Frans het meest wordt gesproken na Parijs is de Congolese hoofdstad Kinshasa.

Taalweetje #9: de eerste taal in de ruimte

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is niet het Engels, maar het Russisch de eerste gesproken taal in de ruimte.

Taalweetje #10: een taal als geen ander

Er bestaat een taal die geen enkele relatie heeft met een andere taal en dus gewoon op zichzelf bestaat. Die geïsoleerde taal is het Baskisch. Deze taal heeft geen enkele verwantschap met andere talen, wellicht omdat het de enige niet-uitgestorven taal is vanuit de tijd waarin ze ontstond. Het feit dat het Baskisch nog gesproken wordt, is op zich al heel bewonderenswaardig!

Word jij ook geprikkeld door taal? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel taalweetje!

Delen maar!

Sprak dit artikel je aan? Laat je dan gewoon gaan! Deel door gebruik te maken van onderstaande knoppen!

Andere blogartikels

Il Duomo di Orvieto:

de schitterende kathedraal in Umbrië

Il Duomo di Orvieto: de schitterende kathedraal in Umbrië

De schitterende en bekende kathedraal in Orvieto is zonder twijfel de Duomo di Orvieto. Ontdek met ons deze Italiaanse bezienswaardigheid in deze blogpost!

19 september 2021 - Lente Wustenberghs

Lente WustenberghsLees verder >

SEO-vertalingen:

optimaliseer je zichtbaarheid

SEO-vertalingen: optimaliseer je zichtbaarheid

Een SEO-vertaling nodig voor je website? Wij leggen je graag even uit op welke aandachtspunten je zeker moet letten en waar een SEO-vertaling aan moet voldoen!

30 augustus 2021 - Kim Bogaerts

Kim BogaertsLees verder >
Alle blogartikels